Nu börjar jag bli tjatig…
Jag har ett tag använt Adobes Lightroom för att hantera mina bilder, detta program är anpassat för fotografer. Har blivit fast i detta program pga av sin enkelhet. med LR4 så har det blivit ännu enklare.
Mest får man ut av LR om man fotar i RAW, dvs. man sparar ingen färdig bild i kameran utan man sparar en fil med kamerans råformat, ett slags digitalt negativ.
Fördelen med detta är att bilden inte komprimeras eller manipuleras på nåt sätt i kameran. Man får samma data hur kameran har fångat ögonblicket med ljus och färger.
Med detta format så utnyttjar man kraften i LR’s råkonverterare, går också bra att redigera i jpeg men då är bilden redan ”förstörd” och man har inte full frihet.
Tänkte gå igenom lite som jag ser som fördelar för min användning.
En av de stora fördelarna med LR är att man alltid lämnar originalbilden orörd. Bilderna organiserar du hur du vill i någon mappstruktur på din dator genom Lightroom och alla förändringar sparas i en databas och man kan göra hur många virituella kopior som helst utan att belasta diskutrymmet.
En annan vettig funktion är att programmet nyttjar Förinställningar (Preset) i alla delar av processen.
Importera foton
När man importerar bilder så styr man var du vill ha dina bilder och namnger mapparna direkt med inbyggda förslag eller skapar en Preset med inställningar hur just du vill ha det.
Något som är bra att göra i detta läget är att lägga till nyckelord till dina bilder så att du senare kan filtrera ut via dessa i ditt bibliotek.
All info var bilden finns och bildinfo sparas i databasen så det är viktigt att inte flytta eller ändra något från utforskaren utan hantera mappstrukuren inifrån programmet så man inte tappar viktig information.
I detta läget så kan du också göra förändringar i dina bilder med ljus, färg, kontrast. Ja allt som går att göra vid importen med en sparad Preset.
En bra video om detta med import och organisation från Adobe.
Biblioteket
Överskriften säger väl allt. Härifrån kan du börja välja ut vilka du kanske skall slänga och spara, du kan märka dom på lite olika sätt med flaggor, färger och stjärnor som du sen använder för att filtrera dina bilder.
Dina nyckelord som du förhoppningsvis lade till vid importen hittar du här, så du kan strukturera upp och organisera som du behagar. Givetvis så kan du med hjälp av dessa hitta de bilder med just dina nyckelord.
Framkallarmodulen
Lightroom är inte alls jämförbart med tex Photoshop eller GIMP, som är bildbehandlingsprogram. Man kan närmast jämföra Lightroom med den gamla tidens mörkrum där man med ljus justerade hur mycket som skulle exponeras på fotopappret.
Med detta i bakhuvudet så kan det vara enklare att förstå upplägget i programmet.
I denna modul så jobbar du med bildens ljus och färger, antingen med hela bilden eller med hjälp av en Justeringspensel för valda delar av din bild. I dessa lägen så kommer Presets in, det finns färdiga att tillgå eller så skapar du egna med dina egna justeringar.
Fördelen med detta är om du tex har en inställning som du gör ofta, eller ett utseende som du gillar, skapa en Preset och du kan återanvända den utan att leta upp en tidigare bild och titta på hur inställningarna var den gången.
Vill du göra samma justering på 1 eller 1000 bilder så markera du bara alla aktuella bilder och lägger på din Preset, klart i ett nafs.
Du kan också lägga till dina justeringar på en hel bildserie genom att synkronisera valda eller alla justeringar automatiskt, ändra på en och det slår igenom i hela din serie.
Viktigt att veta är att inga av dina justeringar påverkar din originalbild, allt man gör sparas i en databas. Man kan även spara hur många Virituella kopior som helst utan att detta fyller upp hårddisken.
En viktig del för att öronmärka dina bilder är att infoga Metadata, information i bilden som går att läsa ut ur din färdiga bild. Lämnar din kamera GPS-koordinater så följer även detta med i Metadatan och du kan via Googlemaps se var din bild är tagen.
Exportera bilder
I vanliga redigeringsprogram så sparar man bilden när man är klar, men inte här. Eftersom du bara fyller på i databasen så måste vi exportera denna data när vi skall göra en färdig bild.
(På den analoga tiden så fick man ju lägga fotopappret i framkallningsvätska)
Det följer med en del verktyg om man tex vill ladda upp direkt till din Facebook eller Flikr så skapar du albumet i LR och publicera det direkt på din profil. Det finns också massvis med Plugin att ladda hem för andra hemsidor såsom WordPressblogg osv.
Om du skall publicera till en webbtjänst eller exportera till din hårddisk så är det i detta läget du väljer hur du vill ha din färdiga bild, storlek, upplösning, lägger till Vattenstämpel och mycket mer.
Här finns det givetvis också valet att göra egna Presets för dina inställningar.
Exempel:
Jag använder mig av Dropbox i de situationer när jag skall förmedla någon bild. I min exportdialog har jag en Preset som heter ”Dropbox 1000px”, denna gör en bild på max 1000px x 1000px med bibehållna proportioner, full skärpa, ändrar filnamnet från en tagg i Metadatan och lägger till dagen datum och ett löpnr ( ex. Tävling-02032013-001.jpg). Allt detta sker automatiskt, det enda jag gör är att tala om var bilderna skall hamna, skapar även en ny mapp om det behövs ifrån dialogen.
Min lokala Dropbox är sen synkad mot webbtjänsen så bilderna finns på mitt konto nästan direkt. Sen är det bara att skicka länken till webbsidan till de som skall ha bilderna.
Smidigt som tusan!!
Lite annat.
Du har möjlighet i programmet att skapa egna fotoböcker, webalbum färdiga för uppladdning till din egna hemsida och givetvis skriva ut.
Som vanligt så kan du även här spara och återanvända Presets.
Detta var en kort presentation av vad jag personligen anser vara det som tillför mitt behov. Har jag upp mot 6-700 bilder som skall gås igenom så kan det ta tid, men men ett vettigt arbetsflöde så går det som en dans. Tipsat om det här – Arbetsflöde.