Fototips vid danstävlingar

Jag fotar mycket ute på dans och då även på danstävlingar.
Jag får mycket positiv feedback och jag skulle vilja påstå att det inte är en slump.

Jag är inte ensam om detta då det dyker upp mycket bilder på Facebook efter en tävling. Du kanske är ovan vid att fota och undra kanske lite hur andra gör?
Jag vill tipsa lite om hur jag tänker och går tillväga, hoppas du finner något som intresserar dig.
Mina tips skall ses som en enkel vägledning till vad man kan ha i åtanke och inget är självklart när det gäller fotografering men det finns lite grundläggande saker som jag tar upp nedan.

Är det något du funderar på i texten så skriv en kommentar längst ner.

Lokalen

Ljuset i en sporthall kan se ut att vara bra, men i fotosammanhang så är det alltid för dåligt, detta är det enskilt största problemet att försöka lösa. Har man obegränsad ekonomi att köpa utrustning som klarar att fota i dåligt ljus så är det enklare men har man tex bara ett kitobjektiv (tex 17-55mm) så kan man få bra bilder ändå, bara man vet hur man skall gå tillväga.

Eftersom det händer mycket på dans och det ofta går rätt snabbt så måste man använda korta slutartider, 1/125 eller snabbare. Ställa in kameran i Autoläge eller använda Sportläge brukar inte ge speciellt bra resultat, det är bättre att du talar om för kameran hur slutresultatet skall bli och inte tvärtom.

Jag fotar ofta med ett 50mm/f1.8 objektiv, detta är ett förhållande billigt objektiv som har fått mycket lovord både pga priset och skärpan. Använder man bländare f1.8 så klarar men sig med sämre ljus men då tappar man i skärpedjup, brukar ligga runt bländarsteg f2.5.

I denna artikel från Fotosidan kan man få mer info om rörelse och skärpedjup.

För att få så mycket ljus som möjligt använder jag en extern blixt, den inbyggda brukar inte räcka till. Med den inbyggda brukar det bli en ljus fläck mitt på, den räcker inte heller så långt, räkna med 2-3 meter sedan avtar ljuset. Har man ingen extern blixt så får man ju använda den inbyggda, men lär dig blixtens begränsningar.
Lär dig din kamera och hur inställningarna påverkar den färdiga bilden. Har du inte koll på hur Slutartid/Bländare/ISO påverkar varandra så finns det hur mycket som helst att söka och läsa på nätet.

Motivet

Att få till rätt bildkomposition är det som ofta ger det rätta danskänslan. Följer man ett dansande par så är det flera tillfälle som de öppnar upp sig och stannar till beroende på hur musiken är. Detta tillfälle är bra att fota då minskar risken för oskärpa och man har störst chans att få med ansiktena på båda i paret.

Avståndet till paret är också viktigt, fotar man ett par långt ut på golvet så minskar ljuset och en störande bakgrunden gör att de försvinner. Ofta har jag en del på golvet, kan vara i en bra upplyst fläck där jag försöker få mina bilder, allt för att ha kontroll på ljuset.

När jag har kommit hem och går igenom mina bilder så kastar jag de  som är allt för oskarpa eller om jag inte ser några ansikten, brukar bli ca 2/3 som går i papperskorgen. I detta moment är jag kritiskt, tycker jag inte att bilden är ok så slängs den. Kan också ha flera bra bilder som är likvärdiga på samma par, då tar jag bara med någon eller några bra. Jag anser att det inte tillför något att ha flera nästan likvärdiga på samma par.

Redigering

Jag fotar alltid i RAW-format, dvs det jag får ut av kameran är inte en färdig bild utan mer av ett digitalt negativ med all information som kameran sparat i ett oförstört format.

För att det skall bli en bild så efterbehandlar jag i Adobe Lightroom, eftersom jag fotar i RAW så har full frihet att justera ljus och färger utan att bildens kvalitet bli lidande som det skulle bli om jag skulle göra samma sak med en komprimerad jpeg-bild. Eftersom jag använder blixt så är risken väldigt stor att man får röda ögon, detta ser inte speciellt bra ut så det åtgärdar jag.

Publicering

I Lightroom så finns en funktion som gör att jag kan skicka upp till Facebook direkt utan att spara en kopia på disk.
Hur Facebook hantera bilder är också viktigt att veta om man vill ha så bra kvalitet så möjligt. FB ändrar bildstorleken så det skall passa men om man gör detta själv så kommer inte FB att förstöra dina bilder med att ändra storlek. Jag skickar upp dem med 960 pixlar breda.

Sammanfattning

  • Försök att hitta så ljus plats att fota ditt motiv på, använd blixt om ljuset är dåligt.
  • Använd så kort slutartid som möjligt.
  • Fota inte dansarna för långt ut på golvet.
  • Lägg upp de bästa bilderna, det är kvaliteten och inte mängden som gör dig till en bra fotograf.
  • Ta mycket kort och testa olika inställningar, släng de som inte är bra (eller behåll dem för dig själv).